Incalzirea pe baza de rezistenta electrica

0 Shares
0
0
0

Incalzirea pe baza de rezistenta electrica are o eficienta energetica de 100% in sensul ca toata cantitatea de energie electrica folosita pentru incalzire este folosita in intregime la livrare (prin rezistenta).

Totusi, electricitatea este produsa de cele mai multe ori in centrale cu carbune, gaz, pe baza de petrol sau generatoare ce pot converti maximum 30% din energia combustibilului in cauza, in energie electrica.

Din cauza generarilor de energie electrica si a pierderilor de transport in retea, caldura electrica este mult mai scumpa decat cea produsa in locuinte ce folosesc caldura pe baza de combustie, asa cum ar fi cea derivata din combustia unui gaz natural, propan sau petrol.

Daca electricitatea reprezinta singura alternativa, pompele de caldura sunt preferabile in majoritatea zonelor de clima deoarece micsoreaza consumul de electricitate cu aproximativ 50%, in comparatie cu incalzirea pe baza de rezistenta electrica.

Exceptia o constituie zonele climatice uscate, foarte calde sau mixte (calde si reci). Aceste zone se afla de obicei la interiorul continentul (exclus zonele de coasta si zonele montane).

Pentru aceste zone climatice uscate, exista doar cateva zile pe an care necesita incalzirea efectiva a locuintei si deci, costul ce il presupune achizitionarea unei instalatii de incalzit si mai ales al uneia pe baza de rezistenta electrica, nu este justificat si nu va aduce beneficii din punct de vedere economic.

Incalzirea pe baza de rezistenta electrica poate fi asigurata si livrata de catre instalatii electrice centralizate sau instalatii in fiecare camera, in mod individual. Cele care se pot monta in interiorul camerelor sunt pe baza de placi electrice, tip electric-wall, paneluri de radianta electrica sau spatiala.

Este de asemenea posibil sa folositi sisteme de electricitate termala pentru evitarea incalzirii in timpul consumului de varf.

Asa numitele cuptoare electrice sunt de obicei mult mai scump de operat decat orice alt tip de sistem pe rezistenta electrica, din cauza pierderilor de caldura si a extra-energiei cerute pentru distribuirea aerului incalzit in toata locuinta (caz tipic pentru orice fel de sistem de incalzire ce foloseste conducte pentru trasportul caldurii).

Daca aceste conducte sunt montate si trec prin zone neincalzite, pierd in mod natural, din cauza legilor termice ale fizicii, o parte din aerul card transportat prin radiatia de caldura si prin convectia de la suprafata conductei.

Ventilatoarele de dimensiuni considerabile din instalatiile cu conducte, misca aerul pentru un grup de 3 pana la 7 bobine de rezistenta electrica si mai sunt numite si elemente sau elementi, fiecare cu un rating de pana la 5 kilowati.

Elementele de incalzire ale cuptorului electric se activeaza in mai multe etape, pentru a evita supraincarcarile sistemului electric al locuintei dumneavoastra.

Un termostat incorporat numit si controller de limita previne supra-incalzirea. Acest controller de limita poate opri la nevoie cuptorul electric, daca se constata functionarea defectuoasa a ventilatorului sau daca un filtru blocheaza curgerea aerului.

La toate tipurile de cuptoare electrice, se recomanda inlocuirea si/sau curatarea filtrelor, dupa cum este recomandat si la perioadele specificate de producatori. O alta alternativa foarte eficienta de incalzire a locuintei o reprezinta Salus automatizari pentru incalzire in pardoseala si poate fi accesata pe Saluscontrols.ro.

0 Shares
You May Also Like