LCD – displayul pe cristale lichide

0 Shares
0
0
0

Un lcd (liquid-cystal display) este un display de tip flat panel sau orice tip de display electronic ce foloseste poprietatile de modulatie a luminii ale cristalelor lichide. Cristalele lichide nu emit lumina in mod direct.

Lcd-urile pot afisa imagini arbitrare (ca si intr-un display de computer de uz comun) sau imagini fixe cu continut de informatie scazuta, ce pot fi afisate sau ascunse, asa cum ar fi cuvintele presetate, numere, sau format din 7 segmente, asemanator cu cel al ceasurilor digitale.

Toate acestea folosesc aceeasi tehnologie de baza, cu exceptia faptului ca imaginile arbitrare sunt construite de un numar mai mare de pixeli mici, in timp ce alte genuri de afisare, folosesc elemente mai mari.

Daca esti in cautare de ecrane sau monitoare led second hand de cea mai buna calitate, viziteaza-i cu incredere pe cei de la diabloscomputer.ro.

Lcd-urile sunt folosite intr-o arie larga de aplicatii si echipamente, inclusiv in monitoarele de computer, televizoare, panel-uri pentru diferite instrumente, display-uri de cockpit (cabina) pentru avioane, etc.

Sunt comune si in device-urile uzuale asa cum ar fi DVD playerele, diferite device-uri pentru gaming, ceasuri electronice, calculatoare si telefoane mobile si au inlocuit cu succes mai vechiul CRT (cathode ray tube) in aproape toate aplicatiile. Lcd-urile sunt disponibile intr-o gama mai variata de marimi ale ecranelor decat erau CRT-urile sau display-urile cu plasma si, de vreme ce nu folosesc fosforul, nu sunt afectate de “burn-in-ul” comun al acestora.

Totusi, lcd-urile sunt susceptibile la persistenta imaginii. Acest fenomen se manifesta prin “memorarea” de catre panelul lcd a unei imagini, atunci cand aceasta este afisata pe ecran perioade foarte lungi (de zile, saptamani sau poate mai mult).

Totusi, pentru modelele cele mai noi de lcd-uri, dureaza mult mai mult ca acest efect sa se manifeste si in modul de folosire normal, burn-in-ul nu va aparea niciodata.

Ecranele lcd sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic si de asemenea se pot recicla mult mai usor decat crt-urile.

Consumul relativ mic de energie electrica al acestora le permite sa poata fi folosite la diferite echipamente electronice care functioneaza pe baterii, lucru foarte greu daca nu imposibil de atins pentru vechile ecrane cu tub catodic.

Lcd-ul este in fapt un device optic modulat electronic constituit dintr-un anumit numar de segmente ce controleaza un layer de cristale lichide, ce sunt dispuse in fata unei surse de lumina (backlight) sau reflector, pentru a produce imagini colore sau monocrome.

Cristalele lichide au fost descoperite prima data in 1888. Pana in 2008, vanzarile anuale de televizoare sau monitoare cu ecran lcd le-au depasit la nivel global pe cele ale crt-urilor, iar crt-ul a devenit din acel moment depasit.

Fiecare pixel al unui LCD este compus practic dintr-un strat de molecule aliniate intre 2 electrozi transparenti si 2 filtre de polarizare (paralele si perpendiculare).

Fara cristalul lichid intre filtrele de polarizare, lumina ce trece de primul filtru va fi blocata de catre al doilea polarizator. Inainte de aplicarea unui camp electric, orientarea moleculelor de cristal lichid este determinata de aliniamentul la suprafata electrozilor.

0 Shares
You May Also Like