Standardele ANSI FL1 pentru lanternele tactice

0 Shares
0
0
0

Pana de curand, nu au existat standarde reglementate pentru industria producatoare de lanterne tactice. Standardele ANSI FL 1 niveleaza terenul pentru jucatorii de pe piata producatorilor de lanterne.

A invata cum sa “citesti” standardele si descrierile acestora este important, pentru a stii sa alegi cea mai buna lanterna tactica, atunci cand te decizi sa cumperi una.

Light Output (sau puterea de iluminare). Aceasta se masoara in lumeni si arata cantitatea totala de lumina care poate fi livrata la capatul lanternei.

Durata de functionare: Acesta este timpul de functionare, in care lanterna ajunge la o capacitate a bateriilor de 10% din capacitatea totala. Sau daca vreti un exemplu, sa presupunem ca bateria asigura la pornire o putere de 100 de lumeni, iar pe masura ce aceasta se descarca, va ajunge sa livreze doar 10 lumeni.

Lungimea fasciculului luminos (light beam distance): Aceasta este masuratoarea realizata in metri, a distantei la care intensitatea fascicolului luminos atinge valoarea de 0.25 lux, anume cea mai apropiata valoare de intensitate luminoasa a Lunii pline, intr-o noapte senina, fara nori.

Intensitatea de varf a fascicolului: Aceasta se masoara in Candela si reprezinta cel mai puternic punct luminos al fascicolului de lumina. Acolo unde lumenii spun cata lumina exista efectiv in total la capatul lanternei, unitatea de masura Candela masoara cat de luminos este cel mai luminos punct al acesteia.

Rezistenta la impact: Este masurata in metri si indica inaltimea de la care poti scapa o lanterna fara ca aceasta sa sufere daune importante si se verifica daca inca functioneaza la parametri optimi. Bulbul luminos din capatul lanternei trebuie de asemenea, sa nu aiba nici o urma de dauna vizibila si sa functioneze la puterea obisnuita.

Rezistenta la apa: Sunt 3 niveluri de rezistenta la apa cu standardele aferente dupa cum urmeaza : IPX4, IPX7 si IPX8.
•    IPX4 – o lanterna incadrata in acest standard a fost testata sa reziste la stropirile din abundenta cu apa
•    IPX7- o lanterna incadrata in acest standard a fost testata pentru rezistenta la scufundari in apa cu adancimea de maxim 1m, pentru o perioada de 30 de minute.
•    IPX8 – lanternele ce respecta acest standard au fost testate sa opereze in mediu scufundat, la adancimi mai mari de 1m, pentru perioade ce pot depasi 4 ore.

Daca lanterna dumneavoastra respecta toate aceste standarde, inseamna ca ati achizitionat una dintre cele mai performante lanterne tactice, disponibile pe piata.

In afara de un cutit de buzunar, cel mai folositor instrument pe care l-ai putea cara dupa tine, mai ales in drumetii la munte, este o lanterna de calitate. Chiar si daca nu vei avea ocazia sa o folosesti pentru auto-aparare si cu siguranta nu iti dorim asta, o lanterna tactica de calitate poate fi folosita pentru diferite alte lucruri.

Aceasta poate fi folosita cu succes pentru identificarea lucrurilor in intuneric, in caz de urgente sau daca vreti sa va semnalati prezenta cu ajutorul semnalelor luminoase (pe care unele lanterne le au incluse) sau doar pentru a gasi anumite lucruri pierdute si care se pot afla in locuri intunecoase, unde nu le puteti recunoaste cu usurinta.

Cele mai bune lanterne profesionale de la noi din tara, pot fi gasite si cumparate intrand pe Lanterne.ro.

0 Shares
You May Also Like