Touchscreen capacitiv sau touchscreen rezistiv

0 Shares
0
0
0

Touchscreen-ul telefonului este cea mai importanta componenta si doar cu acesta puteti comunica efectiv telefonului ce trebuie sa faca. Un ecran tactil ar trebui pastrat cu grija si intretinut periodic daca ne dorim ca telefonul sa poata fi utilizat cat mai mult.

In acest articol vom vorbi despre modul in care se utilizeaza cele doua tipuri de ecran tactil cel rezistiv, si cel capacitiv si care sunt avantajele acestora. Daca intrebati fanii Samsung acestia va vor spune cu siguranta ca cel mai un ecran tactil este un touchscreen Samsung, ceea ce nu este neaparat gresit, dar este bine sa stiti cum functioneaza in general un ecran tactil si care sunt particularitatile efective ale fiecarui tip.

Cei care se gandesc sa isi cumpere un smart phone pentru prima data vor de cele mai multe ori sa afle ce optiuni in materie de ecran tactil au si ce ecrane prezinta diferite dispozitive mobile. In continuare vom urmari principlalele dinferente dintre cele doua tipuri de touchscreen-uri: rezisitive si capacitive.

Ecranul tactil rezistiv este folosit la tablete si unele smart phone-uri. Cateva exemple de telefoane care utilizeaza acest tip de ecran tactil sunt LG, Nokia N 97 mini, Nokia N 900, Soni Ericsson Vivaz si lista este cu siguranta mai lunga.

Ecranele tactile rezistive functioneaza pe baza presiunii pe care stiloul sau degetul o exercita asupra ecranului. Cu toate ca acest tip de ecran tactil poate sa fie foarte precis, este folosit in general pentru smartphone-urile mai ieftine deoarece nu poate functiona la mai multe atingeri. Utilizatorul poate atinge suprafata ecranului cu mai mult de un stilou, respectiv cu mai mult de un deget, dar ecranul va recunoaste numai primul obiect care a exercitat presiune asupra sa.

Ecranele rezistive sunt formate din doua straturi intre care exista un spatiu  ce poate fi plin cu aer sau cu micropuncte din material rezistiv. Cand utilizatorul face o selectie pe ecran degetul atinge stratul superior si creaza un cricuit.

Pentru ca ambele straturi au grile de linii care se intersecteaza, telefonul  foloseste coordonate care indica locatia surselor de presiune si reactioneaza corespunzator. Presiunea declanseaza tehnologia interioara din ecran si comunica semnalul spre procesor, care genereaza actiunea. Procesul are loc instantaneu.

Ecranele tactile capacitive ofera posibilitatea  de a controla ecranul prin atingerea cu degetul. Tehnologia capacitiva se foloseste pentru realizarea senzorilor dar este cunoscuta de consumatori deoarece intra in componenta ecranelor de tablete si telefoane.

Senzorii capacitivi folosesc capacitatea nativa a organismului uman de a stoca si de a conduce sarcina electrica. Corpul uman poate sa stocheze pana la cateva zeci de KW. Atunci cand corpul este foarte incarcat, individul primeste socuri mici dupa ce atinge obiecte conductoare iar corpul revine la capacitatea sa normala.

Pentru ecranul unui telefon smart, atingerea omului intrerupe campul electrostatic din ecran si trimite un semnal procesorului din interiorul dispozitivului mobil. Cand procesorul primeste acest semnal va initia actiunea pe care utilizatorul o indica.

Touchscreen-ul capacitiv este un ecran realizat din sticla si care are un material conductiv transparent. Pentru ca organismul uman conduce bine electricitatea un ecran tactil capacitiv reactioneaza doar cand este atins cu degetul si nu poate fi folosit utilizand un creion special.

0 Shares
You May Also Like