Taxarea unei companii straine in Romania

0 Shares
0
0
0

Daca v-ati decis sa investiti in Romania (direct sau printr-o firma romaneasca), trebuie sa tineti cont de anumite prevederi fiscale ale acestei tari, pentru ca predictibilitatea financiara a companiei dumneavoastra sa fie cat mai apropiata de adevar.

Taxa romaneasca pe venitul corporatiilor si pe dividente, tara de origine a investitorului (daca este din Uniunea Europeana sau nu), existenta tratatelor pentru dubla-taxare si alte taxe aplicabile in Romania. Pentru infiintare srl, asistata de profesionisti, intra pe ActeSrl.ro.

Ce fel de companii straine sunt considerate platitoare de taxe de legea romana?

Non-rezidentii ce au un venit taxabil in Romania, trebuie sa plateasca o anumita taxa (la care facem referire in acest articol) si sunt descrisi mai departe sub incidenta legii fiscale romanesti, drept platitori de taxe.

Este foarte important de retinut ca o firma sau companie romaneasca detinuta in procentaj de 100% de o companie straina, este considerata drept rezidenta romana. In consecinta, toata legislatia fiscala i se va aplica ca atare.

Totusi, compania straina sau persoana care detine actiuni intr-o companie romaneasca trebuie sa plateasca o taxa pe dividende, potrivit legii romanesti.

Ce se va taxa?

Se va taxa practic, venitul companiei obtinut in Romania. Acesta poate include dividendele de la rezident, dobanda de la rezident, dobanda de la un non-rezident dar care este stabilit permanent in Romania. Taxa platita pentru venitul taxabil de tip non-rezident este calculata si platita catre bugetul de stat de catre platitorii de taxa pe venit.

Exista reguli speciale pentru investitorii din Uniunea Europeana?

Da. Daca un platitor de taxe este rezident al unei tari cu care Romania are anumite acorduri sau conventii in legatura cu evitarea situatiilor de dubla-taxare, rata de taxa se va aplica venitului taxabil, derivat de platitorul de taxe in Romania si nu va depasi procentajul stabilit prin tratatul sau conventia respectiva.

Trebuie sa cunoasteti si faptul ca prin aceste tratate sau conventii, Romania aplica o taxa mai favorabila rezidentilor tarilor co-semnatare, decat rezidentilor din alte tari.

Daca platitorul de taxe este rezident intr-o tara din Uniunea Europeana, rata de taxa este de asemenea mai favorabila prin legea racordata la legislatia UE, ce nu permite dubla-taxare. Legislatia europeana se aplica si in Romania, in acest caz.

Urmarind previziunile Conventiei Europene pentru evitarea supra-taxarii si a taxarii duble in conformitate cu legislatia europeana, un non rezident trebuie sa plateasca taxa pe venit conforma cu certificatul de rezidenta emis de catre o autoritate locala sau de catre statul sau de rezidenta si acolo unde este posibit, sa completeze un affidavit (o declaratie sau formular) ce va indica conditia beneficiarului in cazul aplicarii legilor europene. In momentul depunerii rezidentei fiscale, declaratia care indica beneficiarul va aplica prevederile uniunii europene sau ale legislatiei UE in vigoare si reglementarile fiscale aferente, daca se afla in termenul legal de prescriptie.

In acest sens, certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa mentioneze ca beneficiarul are venituri in termen de prescriptie, este rezident in statul contractant (stat ce este de acord cu evitarea dublei impuneri cu alt stat membru UE) sau al unui stat cu care Uniunea Europeana a incheiat un acord de stabilire a unor masuri echivalente, pentru intreaga perioada in care veniturile au fost realizate in Romania.

0 Shares
You May Also Like